Bolt får tummen upp i tester – med video

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 sep 2016

Chevrolet håller vad de lovar när de säger att elbilen Bolt har en räckvidd på drygt 380 kilometer (EPA). Motorjournalister som har provkört den inför lanseringen senare i år konstaterar att siffran till och med är lite i underkant.

När CNET:s Roadshow testade bilen (se videon nedan) körde den längre än den officiella räckvidden och hade dessutom närmare 30 kilometer kvar vid slutdestinationen. Detta utan att körstilen var särskilt konservativ. Samtidigt hade den amerikanska biltillverkaren valt den perfekta testmiljön då det så här års är kring 20 grader varmt längs Kaliforniens kust. Och temperatur som är bra för batterierna är temperatur som är skön för föraren, vilket innebär att man inte heller behöver slösa energi på vare sig luftkonditionering eller värme.

Accelerationen fick också klart godkänt, framför allt i sportläget. Bolt, som i Europa kommer att heta Opel Ampera-e,  är dock inte särskilt sofistikerad när det handlar om självkörningsfunktionen. Den håller sig visserligen i rätt fil, men det är ingen bil där man släpper ratten. Kommer man för nära framförvarande fordon blinkar dessutom bara en varning, men bromsa får man göra själv.

Men räckvidd är inte det enda som räknas för en ”folkelbil” som Bolt/Ampera-e eller Teslas kommande Model 3. Komfort och möjligheter att lasta både matkassar och barnvagn är lika viktigt. Även på den punkten visar de sig att Bolt upfyller förväntningarna, konstaterar Roadshow.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: