Cadillac Lyriq till eCarExpo i Stockholm 2-4 februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jan 2024

Amerikanska General Motors har återvänt till Europa. En återkomst som sker med elbilar där Cadillac och märkets första elsuv Lyriq blir först ut. Sverige är också en av lanseringsmarknaderna och under elbilsmässan eCarExpo i Stockholm helgen 2-4 februari finns Cadillac Lyrig på plats.

– Det är roligt att se hur elektrifieringen ger nytt liv åt klassiska varumärken. Det var mycket länge sedan vi fick se en ny Cadillac på en svensk bilsalong, säger Gunnar Dackevall som är VD på mässarrangören eLife Nordic AB.

Cadillac Lyriq kostar från 906.700 kronor, eller går att leasa från 15.262 kronor i månaden under 48 månader med en årlig körsträcka på 1.000 mil. För det får du en fem meter lång fyrhjulsdriven elsuv med 528 hästkrafter och General Motors batteri Ultium på 102 kWh som ger Lyriq en räckvidd på 53 mil.

Hjulbasen är på tre meter för goda innerutrymmen. Bagaget sväljer 793 liter och skulle det inte räcka går det att hänga på ett släp på upp till 1,6 ton. Lyriq kommer med Cadillacs assistanssystem Super Cruise som beskrivs som ”ögonstyrd” och arbetar tillsammans med bilens sensorer och kameror för att hålla bilen i filen. Systemet har däremot ännu inte blivit godkänt på den europeiska marknaden.

När vi tog ett snack med Kevin Cansiani, chefsingenjör hos General Motors, fick vi veta att Lyriq är en amerikansk bil men anpassad efter europeisk smak.

– Vi har justerat styrningen, chassit, fjädring, hur bilen beter sig på vägen. Allt för att bilen ska passa europeiska förhållanden, sa Kevin Cansiani,

Årets upplaga av eCarExpo i Stockholm går av stapeln vid Friends Arena under första helgen i februari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: