Carlos Ghosn utlovar 12 nya elbilar innan 2023

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 sep 2017

Tolv nya rena elbilsmodeller fram till 2022 – så ser framtidsplanen ut för Nissan och Renault tillsammans med det nya systerföretaget Mitsubishi. Företagsgruppen storsatsar dessutom på att erbjuda en taxiservice baserad på självkörande bilar. Målet är 40 modeller med olika nivåer av autonoma funktioner.

Alliansen har fått en logotyp.

Alliansen har fått en logotyp.

Sexårsplanen har fått namnet Alliance 2022 och för att lyckas avser man att maximera synergieffekterna. Bland annat ska de tre företagen bygga fler än nio miljoner bilar på fyra gemensamma plattformar, meddelade vd:n Carlos Ghosn i samband med motormässan i Frankfurt. Trion kan också komma att bli en kvartett eller ännu fler.

– Planen kommer att öka medlemsföretagens tillväxt och lönsamhet. Vi avser att öka synergieffekterna genom att tre företag samarbetar med samma effektivitet som om de vore ett. Alliansen [som fram till nyligen bestod av Renault och Nissan] har sedan 1999 växt och fungerat effektivt. Med 2022-alliansen kommer vi att fortsätta växa och fungera med tre eller fler företag.

Samarbete med Mitsubishi gör Leaf billigare

Renault-Nissan har sålt 250 000 elbilar

Renault-Nissan har passerat 350 000 elbilar

Renault siktar på hyperbillig elbil

 

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: