Chefen bekräftar: då kommer NIO:s billigare volymmärken

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 maj 2024

För att öka volymerna är kinesiska NIO på väg att lansera inte bara ett utan två nya märken. I båda fallen ska det handla om modeller som uppges bli billigare än dagens bilar från NIO. Först ut av de två är märket Onvo, som tidigare gick under namnet Alps, och modellen L60. På X har det postats både renderingar och spionbilder som uppges visa modellen. Det ska senare få sällskap av märket Firefly med ännu lägre prissatta modeller riktade till den europeiska marknaden.

I samband med Kinas president Xi Jingpins besök i Frankrike meddelar nu kinesiska medier att NIO:s franske chef Nicolas Vincelot bekräftat att Onvo L60 lanseras ”globalt” i slutet av i år. Om det även innebär att vi får se modellen hos oss innan årsskiftet är oklart. Enligt den franske chefen kommer märket Firefly att lanseras i Europa nästa år och med en modell som kommer kosta under 30.000 euro, eller 350.000 kronor.

Så här presenteras en rendering av Onvo L60.

Onvo L60 väntas visas inom de närmsta veckorna och nu kommer fler detaljer kring modellen. Som hos NIO ska också Onvo L60 kunna byta batteri som alternativ till att snabbladda under resan. Två batteristorlekar kommer erbjudas där det mindre på 60 kWh är ett LFP-batteri från BYD, som också leverar LFP-batterier till Tesla Model Y. Det större batteriet är på 90 kWh och använder NCM-kemi som då levereras från CATL.

Spionbild från CNEVPost som uppges visa Onvo L60 utan maskering i Kina.

Någon information kring räckvidd eller motoreffekt finns ännu inte. Men enligt kinesiska medieuppgifter kommer Onvo L60 få en nyutvecklad och kraftfull elmotor. Det talas också om en effektiv drivlina som använder kiselbarbid för att minska värmeförluster.

Med Onvo L60 tar sig NIO an förra årets mest sålda bilmodell Tesla Model Y och i alla fall i Kina ryktas det om att Onvo L60 kommer kosta från omräknat strax under 300.000 kronor. Det är något lägre än vad just Tesla Model Y kostar där. När Onvo L60 kommer ut på marknaden i Kina i höst siktar NIO på att sälja omkring 20.000 exemplar i månaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: