Elbilen logo Meny

Dacia nöjda med försäljningen av Europas billigaste elbil

Europas billigaste elbil Dacia Spring finns ännu inte att köpa i Sverige. Men den sägs vara på väg efter att den anpassats lite efter klimat och förväntningar här.

På de marknader där den säljs är Dacia och dess ägare Renault nöjda med försäljningen. De rapporterar nu att 40 000 exemplar har beställts, vilket kan tolkas som såld till kund – men också som att de beställts av olika återförsäljare.

Oavsett är det en imponerande siffra för den lilla och billiga elbilen som har ett startpris från omkring 200 000 kronor. Olika statliga miljöpremier trycker ned det slutgiltiga priset ytterligare till att på vissa marknader landa strax över 100 000 kronor. I Frankrike går det också att leasa bilen från knappt 900 kronor i månaden.

Med det menar Dacia att de når kunder som andra tillverkare av elbilar inte gör och därmed ”demokratiserar” elbilen.

För det låga priset får du en lite omgjord version av den kinatillverkade Renault-modellen K-ZE, som i mycket är samma bil som Dacia Spring. Batteripaketet är på 27,4 kWh och ska enligt WLTP ge en räckvidd på 23 mil.

Den där känslan av raketstart från rödljuset som många elbilar bjuder på ingår däremot inte. Elmotorn har en effekt på 44 hästkrafter vilket gör att 0–100 görs i ett lugnt tempo på 19 sekunder.

0-50 ska däremot ta knappt sex sekunder vilket gör att Dacia Spring ändå klarar sig i stadstrafik.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-11-19