Därför miljardsatsar Nissan i Renaults elbilsbolag Ampere

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jul 2023

Renaults chef Luca de Meo är mitt upp i sin tredelade plan ”Renaulution”. Med det ska det franska märket bli mer eldrivet, digitalt och lönsamt. Förra året skapades därför dotterbolaget Ampere för elbilar, med målet att lyckas sänka utvecklingskostnaderna med 40 procent. Tidigare i år blev det klart att Renualt ingår ett samarbete med Volvos ägare Geely för utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer.

Nu meddelar Nissan, som är en del av alliansen Renault-Nissan-Mitshubishi, att de investerar 600 miljoner Euro (6,8 miljarder kronor) i Ampere. Med det hoppas även Nissan kunna sänka kostnader och öka vinstmarginalen per såld bil under omställningen till eldrift. Samtidigt vill både Renault och Nissan stärka samarbetet för att möta konkurrensen med elbilar från Tesla och kinesiska tillverkare.

– De ger oss den strategiska flexibilitet som vi behöver mer än någonsin i dagens snabbt föränderliga miljö, kommenterade Renaults chef Luca de Meo överenskommelsen.

Enligt Nissans vd Makoto Uchida innebär investeringen att företaget stärker sin satstning på elbilar i Europa. Ytterligare ett syfte inversteringen är att jämna ut förhållandena inom alliansen. Affären innebär också att Renault minskar sitt ägande i Nissan från dagens 43 till 15 procent – vilket motsvarar Nissans ägande i Renault. Om även Mitsubishi kommer investera i Ampere är oklart, men besked väntas komma kring årsskiftet. Alliansen mellan de tre har inte alltid varit helt smärtfri. Enligt medieuppgifter har Renaults chef Luca de Meo medlat mellan framför allt hans företag och Nissan – med resultat.

Renault har också planer på att börsnotera Ampere. Ursprungligen skulle det ske redan i år, något som nyligen sköts på framtiden till tidigast nästa år. Med en börsnotering av Ampere hoppas Renault kunna få in omkring 100 miljarder kronor i nytt kapital.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: