Renault vill ta nya elbilsmärket Ampere till börsen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2023

Det behövs pengar för omställningen till eldrift. Och i jakten på det lägger flera biltillverkare sitt hopp till börsen. Volvo, Polestar och Porsche har redan noterats i Stockholm, New York och Frankfurt.

Nu ser det alltmer ut som att Renault siktar på samma väg för den nylanserade elbilsdivisionen Ampere. Målet är att det nya märket ska sälja en miljon elbilar om året 2031.

Med Ampere vill Renault förverkliga planerna inom strategin ”Renaulution” som lanserades 2021. Förutom elbilar innefattar den även stora satsningar på digitalisering och mer hållbar tillverkning.

Det kostar så klart pengar. 10 miljarder Euro, eller över 100 miljarder kronor, hoppas Renault kunna få in genom en notering på börsen i Paris som är planerad att ske innan årets slut.

Enligt branschtidningen Automotive News har Renaults chef Luca de Meo redan valt ut 15 personer till toppositioner inom Ampere. Bland dem hittas Luc Julia som tidigare var hos Apple och utvecklade röstassistenten Siri.

Renault kommer behålla en majoritet av aktierna i företaget och en stor del av resten uppges hamna hos den franska tillverkarens partners inom alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan uppges bland annat vilja köpa 15 procent av aktierna i Ampere.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: