Renaults nya elbilsmärke ska sälja en miljon bilar 2031

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2022

Förra året presenterade Renaults chef Luca de Meo strategin ”Renaulution”. Med det ska den franska biltillverkaren bli mer eldriven, digital och hållbar.

När de olika delmomenten i strategin skulle få namn var det slut med ordvitsandet. Med ”Resurrection” skulle verksamheten göras mer lönsam och “Renovation” löper fram till 2025 med målet att förnya modellutbudet och även där fokusera på de mest lönsamma.

Nu är det dags för det tredje steget som kort och gott kallas ”Revolution”.

Satsningen på elbilar bryts loss till en egen divison med namnet Ampere. Tillverkningen av hybrid- och förbränningsbilar kommer i framtiden ske i samarbete med Volvo och Polestars kinesiska ägare Geely.

År 2031 ska Ampere sälja en miljon elbilar om året och fram till dess ska det ha lanserats sex elbilar under det under det nya märket.

Renault 5 kommer 2024

Om redan lanserade Mégane E-Tech räknas in till de sex finns det två ännu inte visade elbilar på gång från Renault.

Hittills har det visats koncept på den mindre elbilen Renault 5, kompaktsuven Renault 4 samt Scénic Vision som blir en större modell än Mégane.

Utveckling och tillverkning ska ske i Frankrike med stort fokus på digitalisering. Av de 10 000 personer som väntas arbeta för Ampere kommer 3 500 vara mjukvaruutvecklare.

Koncept av kommande Renault 4

Med Mégane E-Tech letade sig Googles operativsystem in i Renaults bilar. Förutom att det är ett samarbete som kommer fortsätta har Renault även inlett ett partnerskap med chiptillverkaren Qualcomm.

För satsningen behövs det så klart pengar och Renault planerar därför att notera Ampere på börsen i Paris under nästa år.

Även prestandamärket Alpine ska från 2026 bli helt eldrivet och vätgas spelar en fortsatt viktig roll för Renaults transportbilar.

I samarbetet med Plug Power har Renault startat företaget Hyvia som precis har lanserat transportbilen Master med bränsleceller.

Scénic Vision

Vid presentationen av konceptet Scénic Vision tidigare i år var det också en vätgashybrid med både batteri- och bränslecell. Med det ska bilen med ett litet batteri på 40 kWh få en räckvidd på 80 mil.

Scenic Vision ska lanseras kring 2024. Om det då blir som vätgashybrid eller endast med batterier är idag oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: