Debatten om skitiga batterier tar ny fart

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 dec 2017

Sommarens debatt om huruvida batteribilar verkligen är klimatsmarta har tagit ny fart. Allt började när IVL Svenska Miljöinstitutet i maj presenterade en rapport som tog upp energiårgången vid batteritillverkning. Nyheten spreds snabbt internationellt och nu har den åter dykt upp – i Skåne.

En av dem som läste motorjournalisten Lasse Swärds krönika med rubriken ”Dags att avsluta smekmånaden nu” i lördagens Sydsvenskan HD var Peter Bäckström, delägare i Sundrive och medlem i tidningen Elbilens redaktionsråd. Han bestämde sig för att skriva till Lasse Swärd för att kommentera uppgifterna.

Hej Lasse.

Läste ditt inlägg idag om elbilens smekmånad. Har du helt missat efterdebatten efter första medieartiklarna om IVLs rapport? IVL har ju själva gått ut med att rapporten har tolkats och använts felaktigt.

Visst är det viktigt att batteritillverkningen sker på ett miljöriktigt sätt och att man inte bygger in större batterier i elbilarna än man behöver. Men alla de system och delar som inte behövs i en elbil men måste finnas och dessutom servas/bytas regelbundet i en bensin/dieselbil har också negativ miljöpåverkan. Det finns rapporter som analyserar hur många mil en elbil behöver köra innan miljöbelastningen från batteritillverkningen är kvittad. Rekommenderar dig att ta del av dessa.

Huvudfrågan är dock hur vi på 2000-talet kan acceptera att fortfarande använda transportteknik som förgiftar både människor, djur och natur och dessutom hotar att på sikt helt ödelägga våra livsbetingelser.

Framtiden är solenergin som vi har nästan obegränsad tillgång till och elbilar kan med oöverträffad verkningsgrad rulla på solenergi, det kan ingen förbränningsmotor i världen matcha.

Håller med dig att det krävs en saklig jämförelse av hela kedjan från råvara genom bilens livslängd inkl återvinning alternativt återbruk i annan användning. Då kommer det bli ännu fler som vid enkäter svarar att de vill ha en elbil nästa gång de byter bil (idag 50-60%).

Bästa bilhälsningar
Peter Bäckström, Lund

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: