Driftsäker och effektiv – ABB visar nya snabbladdaren A400

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 maj 2024

Laddinfrastrukturen byggs ut, men knappast i den takt som många av oss skulle önska. Några hinder mot utbyggnaden som ABB E-mobility pekar ut är bristande tillförlitlighet, komplexa laddningsupplevelser och dålig avkastning på investeringen.

Problem som de nu vill erbjuda lösningar på med sin senaste snabbladdare A400. Som namnet antyder går det där att ladda med en hög effekt på upp till 400 kW. Det gäller om en bil laddar vid stolpen som har två laddportar och kopplas en till bil in är det 200 kW som gäller för båda bilar.

Effektuttaget går också att styra dynamiskt i steg om 50 kW genom kraftmoduler som använder kiselkarbid. Med så hög effekt som upp till 400 kW krävs det kylning av laddhandsken. För det används en patenterad, tvåfasig teknik där vätska blir till ånga och sedan återigen till vätska. Trots den mer avancerade lösning än vanlig vätskekylning ska tekniken vara mer tillförlitlig och mer effektiv, lovar ABB.

Viktgast är så klart att laddningen fungerar när kunden kommer dit med sin bil. Enligt ABB sker det idag vid endast omkring 70 procent av laddsessionerna. Målet med A400 är att 99 procent av laddsessionerna ska genomföras. Bland annat genom arr erbjuda enkel betalning och tydliga instruktioner på stolpens 32 tumsskärm, men även uppkopplade tjänster för snabb och enkel service. Med det siktar ABB på en drifttid på 97 procent.

De exakta måtten på stolpen avslöjas inte. ABB talar om ett “kompakt fotavtryck” och i alla fall på bilderna ser A400 ut att vara en förhållandevis liten laddstolpe. A400 visas upp Advanced Clean Transportation i Las Vegas nästa vecka. När leveranserna drar i gång har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: