Driv ditt hus med din Volvo – EX90 får tvåvägsladdning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2022

Polestar har meddelat att tillverkarens kommande modeller får tvåvägsladdning för att kunna dela med sig av ström. Även om det inte sagts rakt ut borde det även innefatta nästa modell, elsuven Polestar 3.

Det blir nu ännu mer troligt när vi får veta att Volvos kommande elsuv EX90 får tvåvägsladdning. Polestar 3 och Volvo EX90 ska byggas sida vid sida i Volvos amerikanska fabrik i South Carolina.

Genom att erbjuda sin första modell som kan dela med sig av ström trycker Volvo på nya användningsområden med sin elbil.

– Du kan använda batteriet på många olika sätt, från att underhållsladda din elcykel när du är på resa, till att ansluta en elektrisk spis när du campar. Bilen kan till och med driva ditt hus under de timmar på dygnet då spotpriset på el är högt, säger Oliver Loedel med titeln Head of Electrification Ecosystem.

Det kommer även gå att dela med sig av ström för att ladda batteriet hos en annan Volvo. Om det även går att ladda andra modeller än EX90 samt elbilar från andra märken är oklart. Volvo skriver att det går att dela med sig av ström ”till andra, kompatibla Volvobilar”.

Volvo ser också möjligheten att deras bilar kommer kunna vara med och stabilisera upp elnätet genom Vehicle to Grid (V2G). Att lagra förnybart producerad el i elbilars batterier när det finns överskott för att sedan kunna ge tillbaka till nätet när behovet är som störst ses som en pusselbit i övergången till ett elnät med 100 procent förnybar energi.

Även andra tillverkare som Volkswagen trycker på den möjligheten. Och när Polestar meddelade att deras bilar får Vehicle to Load sade chefen Thomas Ingenlath att en parkerad Polestar inte längre tar upp plats på gatan utan blir en del av omställningen.

Enligt Volvo kommer EX90 till en början erbjudas med dubbelriktad laddning på ”utvalda marknader”. Det beror bland annat på hur reglerna ser ut på respektive länders energimarknad. Vilka de är och om även svenska kunder kommer få tillgång till det framgår inte.

Med appen Volvo Cars kommer det också gå att styra laddningen av EX90 till när elpriserna är låga. Där det är möjligt kommer EX90 få smarta funktioner för att ladda bilens batteri på ett skonsamt sätt.

Volvo EX90 presenteras 9:e november.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!