Dyson får regeringspengar för elbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 mar 2016

Dyson är mest känt för sina dammsugare, men nu vill det brittiska företaget bygga elbilar. ”Regeringen har gett anslag till Dyson för att tillverka ett nytt elfordon…” står det i ett dokument som tidningen The Guardian har kommit över.

Företaget har inte sagt något om elbilstillvekning, men är mycket intresserade av batteriteknik. I höstas köpte man till exempel batteriföretaget Sakti3 för 90 miljoner pund, motsvarande drygt en miljard kronor. Sakti3, som knoppades av från University of Michigan, har skapat ett batteri med en energitäthet på över 1 000 wattimmar per liter – flera gånger högre än dagens litiumjonbatterier.

Nyheten är sensationell och tidningen skriver att informationen verkar ha kommit ut av misstag. Meningen är dessutom borta när Elbilen läser dokumentet från Infrastructure and Projects Authority. Den enda referensen till Dyson är ett anslag på 16 miljoner pund till batteriforskning.

”UK  government deletes reference to Dyson electric car plans”, skriver nu den brittiska tidningen efter tidningen Elbilens avslöjande att dokumentet har skrivits om.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!