Efter rallyvinst: Audi Q8 e-tron Dakar edition till eCarExpo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jan 2024

Audi plockade nyligen hem vinsten i Dakarrallyt med den elektrifierade tävlingsbilen RS Q. De dubbla elmotorerna ger 392 hästkrafter, men batteriet på 52 kWh är svårt att ladda under den 789 mil långa tävlingssträckan. För det finns en turbomotor på 2 liter som agerar räckviddsförlängare.

Helt eldriven är däremot Audi Q8 e-tron, som inför årets tävling kom i specialversionen ”Dakar edition”. Om den skulle klara av att vinna Dakrrallyt låter vi vara osagt. Men nu står det i alla fall klart att Audi Q8 e-tron Dakar edition firar Europapremiär på elbilsmässan eCarExpo i Stockholm nästa helg, 2-4 februari.  

Bilen baseras på Q8 55 e-tron quattro och kommer med dubbla elmotorer som tillsammans ger upp till 408 hästkrafter i boostläge och en toppfart på 200 km/h. Batteriet är på 106 kWh som ger bilen en räckvidd på 45 mil. Markfrigången har höjts med 65 millimeter och går att ställa in med den adaptiva luftfjädringen. Normalläget på 220 millimeter minskas i takt med att hastigheten ökar, vilket ska ge både bättre körstabilitet och öka räckvidden. För rätt känsla har Audi Q8 e-tron Dakar edition dessutom fått breddade hjulhus och de nya lackfärgerna ”Siambeige metallic”, ”Mytsvart metallic” och ”Magnetgrå”.

Förutom Q8 e-tron Dakar edition tar Audi med sig de uppdaterade versionerna av Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron till mässan. De har båda fått Volkswagenkoncernens nya och mer kraftfulla elmotor och kan nu även ladda snabbare än tidigare med upp till 175 kW hos de fyrhjulsdrivna quattro-versionerna.

Även SQ8 Sportback e-tron och RS e-tron GT från Audi Sport finns på plats och det går att provköra Q4 e-tron, Q8 e-tron och RS e-tron GT.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: