Annons:

Elbilarna fortsätter öka på ”kall” bilmarknad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2023

Bilförsäljningen gick fortsatt trögt även i april, visar siffror från branschorganisationen Mobility Sweden. Orderingången för nya personbilar har halverats under årets fyra första månader och jämfört med samma period förra året har det registrerats in 8,5 procent färre bilar.

Elbilarna har däremot ökat med nästan 19 procent under samma tid. Under april stod de helt eldrivna modellerna också för 33,7 procent av alla nybilsregistreringar.

Men det är inte längre privatpersoner som driver på ökningen utan företag.

– Vi har de senaste månaderna sett hur företag håller igång försäljningen av elbilar och laddhybrider. Privatmarknaden är betydligt kallare på grund av konjunkturläget och avskaffandet av klimatbonusen, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Mobility Sweden.  

Hon lägger också till att de långa leveranstiderna gör att vi ännu inte sett den verkliga effekten av avskaffandet av klimatbonusen.

– Det är tydligt att nya styrmedel riktade mot privatkunder behövs för att få bättre fart på elbilsförsäljningen och öka möjligheterna att nå klimatmålen, säger hon.

Med 695 exemplar i april var Volvo XC40 månadens mest registrerade elbil. På andra plats, med 652 exemplar, hittas Tesla Model Y. Det är också den elbil som med 4 262 registreringar hittills är årets mest registrerade elbil.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: