Eldriven historia och framtid från BMW vid The Aurora

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2024

Med The Aurora – Scandinavian Concours är i det i sommar premiär för en för Sverige ny typ av bilevent där bilar möter konst, mode och mer. Mellan 5-7 juli är det dags för The Aurora i Båstad, som också bjuder på en del exklusiva elbilar. Och då både nya och gamla.

BMW, som också är huvudsponsor till eventet, kommer dit med en riktig raritet i form sin första elbil från 1972. BMW 1602 Elektro-Antrieb visades upp under OS i München för 52 år sedan, där den bland annat sattes in som kamerabil under tävlingarna. Batteriet är med 16,2 kWh blygsamt med dagens mått och räcker för att ge bilen en räckvidd på upp till 6 mil. Motorn bjuder på 43 hästkrafter och toppfarten är 100 km/h.

Som en total motsats till 1602 Elektro-Antrieb tar BMW också med sig koncept på nästa generation elbilar inom det som kallas Neue Klasse som lanseras nästa år. Både sedanen BMW Vision Neue Klasse och suvkonceptet BMW Vision Neue Klasse X kommer att finnas på plats under The Aurora. Med fokus på effektivitet genom en ny generation av både drivlina och batterier uppger BMW att bilarna inom Neue Klasse får 30 procent längre räckvidd jämfört med dagens modeller.

Utöver det kommer även BMW-ägda Rolls Royce att visa upp sin första elbil Spectre under dagarna i Båstad. Det blir också skandinavisk premiär för den lyxiga och 5,25 meter långa modellen som bjuder på 585 hästkrafter och ett vridmoment på 900 Nm. 0-100 km/h går på 4,5 sekunder, toppfarten är 250 km/h naturligtvis hittas också luftfjädring som ställs in med hjälp av en kamera i fronten som läser av vägen och anpassar fjädringen efter ojämnheter i vägen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!