Eldriven Volvo XC60 kommer 2024 med batterier från Northvolt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 apr 2022

Tillsammans ska Volvo och Northvolt etablera både ett forskningscentrum och en batterifabrik. Från 2025 ska det där tillverkas battericeller med en årskapacitet på först 30 och sedan 50 GWh.

Men redan året innan planerar Volvo att lansera en eldriven efterföljare till dagens XC60. Det blir då den första modellen med batteriet från samarbetet mellan Volvo och Northvolt.

Eftersom fabriken i Göteborg inte kommer igång förrän ett år senare ska batterierna tillverkas i Northvolts första fabrik, Northvolt Ett, i Skellefteå.

Enligt brittiska Autocar ska det handla om 15 GWh av Northvolt Etts planerade årsproduktion på 40 GWh.

Enligt tidigare uppgifter planerar Volvo att lansera fem nya elbilar de närmsta åren. Idag är XC60 Volvos bäst säljande modell. När Volvo planerar att endast tillverka elbilar från 2030 är det ingen överraskning att det ska komma en XC60 med eldrift.

Några detaljer kring modellen finns det ännu inte. Nästa elbil från Volvo blir också en eldriven efterföljare till XC90, som ska visas upp senare i år.

De båda elsuvarna kommer förmodligen dela mycket teknik med varandra. Batteristorlek, räckvidd och effekt har ännu inte avslöjats. Däremot att den eldrivna XC90 ska få Lidar-radar för avancerad självkörning, något som då förmodligen även kommer hittas på den eldrivna XC60.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!