Volvo uppges arbeta på fem nya elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2022

Att nästa elbil från Volvo blir en ersättare tilldagens  XC90 är klart. Att det även kommer en eldriven version av storsäljaren XC60 är troligt, men hur modellprogrammet ser ut i övrigt är ännu oklart.

Uppgifter från ett möte med amerikanska Volvohandlare i Miami förra veckan pekar nu på att Volvo planerar att lansera totalt fem nya elbilar under de närmsta åren. Idag erbjuder Volvo de två elbilarna XC40 och C40, men 2030 ska Volvo enbart tillverka helt eldrivna bilar.

En eldriven XC60 samt en modell som är mindre än dagens XC40 ska ha bekräftats vid mötet. Även tidigare uppgifter om en crossovermodell som storleksmässigt placerar sig mellan XC90 och XC60 ska ha visat sig stämma.

Volvo Concept Recharge

Det var branschtidningen Automotive News som i början av februari skrev att Volvo utvecklar en hittills okänd modell som kallades ”V546”. Den ska börja tillverkas i Kina 2024 och året efter vid Volvos amerikanska fabrik i South Carolina där även efterföljaren till XC90 ska tillverkas.

V546 beskrivs som en lågbyggd crossover och kan därmed bli mer som en högbyggd kombi än en suv. Det skulle också delvis stämma överens med karossen i konceptet ”Concept Recharge”.

Modellen blir då en eldriven ersättare till dagen V60 och V90 men borde kunna erbjuda större innerutrymmen genom att vara byggd från grunden som en elbil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!