SpaceX

Elon Musk sätter eldrift i omloppsbana

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 mar 2015

Världens första helt eldrivna kommunikationssatellit skickades natten till måndagen ut i omloppsbana runt jorden. Elon Musk hade självklart ett finger med i spelet då satelliten sköts upp med en Falcon 9-raket tillhörande Teslagrundarens andra företag SpaceX.

Eldrivna satelliter är inget nytt, men Boeing 702 SP som modellen heter är den första som helt saknar bränsletank och enbart drivs av jonstrålar. Liknande kommunikationssatelliter brukar bära omkring 2,5 ton flytande bränsle och viktbesparingen innebär att uppskjutningskostnaden är betydligt lägre. Satelliten är även enklare och snabbare att bygga, vilket leder till ytterligare besparingar.

– Vi designade 702SP-satelliten för att så effektivt som möjligt tillgodose våra kunders krav genom att reducera vikten för att kunna dra nytta av billiga raketer samtidigt som vi ökar nyttolasten, säger Mark Spiwak, operativ chef på Boeing Satellite Systems International.

Två satelliter skickades ut i omloppsbana till en kostnad av 30 miljoner dollar, omkring en kvarts miljard kronor, styck, rapporterar Spaceflight Now.

 

 

Boeing

Boeing

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!