Elon Musk: Model S Plaid+ ställs in

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jun 2021

Under söndagskvällen kom Teslas vd Elon Musk med oväntade nyheter och som vanligt meddelades det via Twitter. Teslas uppdaterade Model S skulle komma i tre olika versioner. Vid sidan av standardmodellen Long Range var planen att även erbjuda Model S i prestandaversionen Plaid, samt en version med ännu mer prestanda kallad Plaid+.

Nu ser det ut som att vi får nöja oss med Long Range och Plaid. ”Plaid+ är inställd. Behövs inte, Plaid är minst lika bra”, twittrade Teslachefen Elon Musk igår kväll.

Elon Musk underströk beslutet senare med ytterligare en tweet där han skrev att Plaid klarar 0-60 miles per hour, ungefär 0-97 km/h, på under två sekunder.

”Snabbaste produktionsbilen någonsin av något slag”, skrev han. Vilken modell som verkligen innehar den titeln är ändå inte helt avgjort. Nyligen presenterade Rimac Nevera säger sig klara 0-100 på 1,97 sekunder. Verkliga tester på bana får alltså avgöra den saken.

Men att den ”vanliga” Plaid bjuder på tillräckligt med prestanda är det nog ingen som tvivlar på. Till skillnad från de två elmotorerna som hittas i Long Range har Plaid tre stycken, varav två på bakaxeln. Med det levererar Model S Plaid 1019 hästkrafter.

Specifikationerna för Plaid+ är – eller var – däremot ett strå vassare. Den totala effekten är 1 100 hästkrafter och räckvidden enligt Tesla över 80 mil, jämfört med Long Range som har en angiven räckvidd på 66 mil och Plaid en räckvidd på 62,8 mil.

Redan i förra veckan kom rapporter om att något var på väg att förändras kring Plaid+. Olika Teslaforum rapporterade att modellen inte längre gick att förboka på Teslas hemsida, men att den fortfarande var listad. Flera spekulerade då att Plaid+ helt enkelt redan var slutsåld, men nu ser det alltså ut som att den istället tagits bort.

På Teslas svenska sida står det ”Plaid+ tillgänglig 2022”, men den går inte att förboka.

Model S Plaid skulle börja levereras i USA förra veckan. Bara några dagar innan sköts det upp till torsdag den här veckan. I samband med det ska Tesla hålla ett lanseringsevent som det ännu inte finns mycket uppgifter kring. Men kanske kommer då framtiden för Plaid+ att redas ut.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: