Elon Musk: Superchargernätverket ska öppnas för alla elbilar globalt

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

10 maj 2022

I en intervju med Financial Times som hölls i dag sade Teslas vd, Elon Musk, att de planerar att öppna upp sina superchargerstationer för alla elbilar.

– Vi planerar att öppna superchargernätverket för alla elbilar globalt. Vi har redan gjort det i Europa och kommer att göra det i resten av världen. Det är några utmaningar med kontakterna i USA, där vi har en egen standard, men vi ska placera alternativ för de som har andra uttag, sa han.

I dagsläget är superchargerstationer i Europa öppna i Nederländerna och Norge. När övriga länder ska få tillgång till Teslas superchargernätverk sade han inte.

Elon Musk sade att anledningen till att de öppnar upp superchargernätverket för andra är att de vill skynda på omställningen till eldrift och därmed inte tar hänsyn till att nätverket är en av Teslas stora konkurrensfördelar.

I intervjun framkom det också att han ser Tesla som den som har kommit längst med artificiell intelligens och att Teslas mjukvaruutveckling ligger längre fram än de flesta bilföretag. Även om Tesla har öppnat upp sina patent för att bygga elbilar tror han att Tesla kommer att leasa ut tekniken för självkörande bilar, som han menar kommer att bli betydligt säkrare än bilar som körs av människor.

Några flygande ”bilar” blir det inte heller från Tesla i framtiden. Elon Musk föredrar tunnlar, han har ju sitt företag Boring Company som vill flytta ner trafiken under jord.

– Problemet med att ha flygande ”bilar” är ljudnivån och den vindstyrka som blir när de landar. Det är en anledning till att helikoptrar är förbjudna i städer. Det är också väldigt väderberoende, snö, regn och vind gör ofta att du inte kan flyga. Det ökar risken att saker ramlar ner på dig från farkoster där ägarna kanske har slarvat med service. Att ha folk flygande över ens trädgård, är inte heller någonting som många vill ha. Det här är några saker som gör att jag inte tror på det här.

Han ser Teslas framtid som ljus.

– Framtiden ser stark ut. Vi har inga skulder, vi har mycket kapital.

Men på frågan om Tesla kan komma att köpa upp andra bilföretag svarade han Financial Times: Det inte troligt.

Här är hela intervjun:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: