Elscootertillverkare gör som Tesla – låter ägarna byta ut batterier i stället för att ladda dem

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

6 jan 2015

När batterierna börjar laddas ur efter omkring 100 kilometers körning visar appen som tillhör elscootern Gogoro Smartscooter var man kan byta ut dem mot nya. Väl framme vid utbytesstationen plockar föraren ut de använda batterierna och sätter dem i ett laddställ där färdigladdade batterier kan hämtas.

Konceptet visas upp på hemelektronikmässan Consumer Electronics Show som just nu pågår i Las Vegas och liknar Teslas pilotprojekt för utbyte av urladdade batteripaket i stället för laddning.

I systemet ingår en rad sensorer som bland annat läser av förarens körstil och ser till att hon eller han får batterier som ska hålla så länge som möjligt. Förare som kör långt och fort får batterier med högre energiinnehåll medan förare som inte kör lika hårt kan räkna med att i stället få batterier som inte är lika fulladdade.

Det taiwanesiska företaget planerar att införa systemet runt om i världen, men än så länge finns inget som talar för att konceptet kommer att lanseras i Sverige eftersom Gogoro satsar på så kallade megastäder, städer med fler än 10 miljoner invånare.

 

GoStation2Gogoro-Batteries1

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: