EU-parlamentet röstar ja till förbud av fossilbilar från 2035

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jun 2022

Förslaget om att endast person- och transportbilar med nollutsläpp ska få säljas i EU från 2035 tog idag ett stort steg mot att bli verklighet. I franska Strasbourg röstade EU-parlamentet om saken och resultatet blev ett tydligt ja till förslaget. 339 parlamentariker röstade för och 249 röstade emot.

Förslaget är en del av EU-kommissionens ambitiösa klimatplan “Fit for 55” som har som mål att minska unionens utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med nivåerna 1990.

Parlamentets beslut innebär också att det inte lämnas några öppningar för alternativa lösningar som syntetiskt bränsle. Inte ens om det tillverkas med nollutsläpp och grön energi. Det var något som den konservativa EPP-gruppen i parlamentet, där bland annat moderaterna och kristdemokraterna ingår, hade argumenterat för.

I praktiken betyder det att förbränningsmotorns dagar nu ser ut att vara räknade och att endast eldrift tillåts för nya fordon på upp till 3,5 ton inom unionen från 2035.

Men innan förslaget blir verklighet måste EU-parlamentet förhandla med EU:s medlemsländer. Det väntas ske i slutet av juni. Sverige samt flera andra länder är redan inne på samma linje och det mesta tyder på att förslaget går igenom.

Att EU-parlamentet röstade ja till till ett försäljningsstopp för bilar med förbränningsmotor var långt i från säkert. Under vad som kallats för “EU-parlamentets stora klimatdag” röstade parlamentarikerna tidigare idag även om förslaget att stegvis utöka handeln med utsläppsrätter till fler branscher.

Där blev det däremot ett nej, vilket sågs som ett bakslag för hela ”Fit for 55”. Förslaget om ändrad utsläppshandel skickas nu tillbaka till parlamentets miljöutskott för en ny omröstning senare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: