Europas nordligaste laddnätverk på plats – firar med gratis laddning

Lotta Hedin

Lotta Hedin

28 dec 2020

Den som tvivlar på möjligheten att kunna få ett välutbyggt snabbladdningsnätverk i norra Sverige kan som inspiration titta på en laddkarta över nordligaste Norge.

Där har etableringen av laddnätverket Ishavsveien pågått under hösten, med totalt 25 snabbladdningsstationer i Troms och Finnmarka fylke. 18 av stationerna har nu öppnat, och resterande sju ska öppnas inom kort. För att fira erbjuds gratis laddning under öppningsperioden.

Varje laddstation har en snabbladdare med minst 150 kW effekt, en med 50 kW effekt samt två laddpunkter med 22kW AC-laddning. Kablarna är dimensionerade för att kunna uppgraderas till 300 kW laddeffekt.

Ishavsveien är ett samarbete mellan flera olika kraftbolag. Projektet har stöttats med över 48 miljoner norska kronor av statliga Enova.

Trond -och Finnmarka i nordligaste Norge har länge varit det område i Norge som har sämst snabbladdningsmöjligheter, där det trots möjligheter till statligt stöd inte blivit någon etablering. Men i och med denna utbyggnad går regionen enligt norsk elbilförening från sämst till bäst – med flest snabbladdare i landet i förhållande till antalet elbilar.

Troms och Finnmark fylke i Norge.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: