Faraday Future mot konkurs

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

1 nov 2018

Nu har även två av grundarna till Faraday Future, Nick Sampson och Peter Savagian, två av företagets verkliga eldsjälar, lämnat företaget. Företaget är de facto insolvent, skriver Nick Sampson till företagets anställda.

Faraday Future har kantrats av ekonomiska problem i stort sett sedan starten för tre år sedan. Elbilen var med på lanseringen i Las Vegas 2016 då en batmobile-liknande bil avtäcktes och Faraday Future presenterade en elbilsplattform som var skalbar för alla tänkbara modeller. Det verkade fanns mängder med pengar från den kinesiske finansmannen Jia Yueting, som var huvudmannen bakom företaget och planerna var gigantiska.

Året efter presenterade de en lyxig bil, FF91, med 130 kWh stort batteri som skulle vara delvis självkörande, men som framför allt accelererade bättre än alla bilar på marknaden … fram tills att Tesla avtäckte sin Ludicrous-variant av Model S bara någon månad senare.

Sedan har problemen avlöst varandra och konkursen hängt över företaget. Den senaste finansieringen för att få upp FF91 i produktion räckte inte till och nu är pengarna slut. Och nu har till och med grundaren Nick Sampson, lämnat skutan. Kvar är dock Jia Yueting, som nu är vd. Bolaget är inte likviderat, det finns lite kvar på botten av kassakistan som enligt Yueting räcker till december. Det ser onekligen ut som om Faraday Future snart är Faraday History.

 

Faraday Futures första konceptbil (foto: Ola Jacobsen):

CES_2016_FF_Zero-8

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!