Fem stjärnor i Euro NCAP till BYD Atto 3 och Mercedes EQE

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 okt 2022

Euro NCAP har krocktestat ytterligare en samling på åtta modeller, varav tre elbilar.

Mercedes mindre sedan EQE klarade sig galant i testerna och tilldelas fem av fem stjärnor. I kategorin skydd av vuxna passagerare får Mercedes EQE hela 95 procent. Euro NCAP hyllar framför allt bilens assistanssystem som automatiskt kan sakta in och säkert stanna bilen om föraren inte längre är nåbar och vaken.

– Det är fortfarande en bit kvar till helt autonom körning, men grunden läggs av robusta, högpresterande system för assisterad körning som det här från Mercedes, kommenterar Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen resultatet.

Vid de senaste släptta resultateten fick Ora Cat och Wey Coffey från kinesiska Great Wall Motor båda fem stjärnor. Euro NCAP menade då att Great Wall Motor då satte en standard som andra kinesiska tillverkare borde följa.

BYD Atto 3 får fem av fem stjärnor

Den här gången har elsuven BYD Atto 3 testats, en modell som börjar säljas i Sverige senare i år. Också den får fem av fem stjärnor och får beröm för att den kommer med alla de senaste assistanssystemen.

Mobilize Limo, Renaults eldrivna sedan som inte går att köpa utan i stället riktar sig till taxitjänster genom leasing, gick det inte riktigt lika bra för. Den får nöja sig med fyra av fem stjärnor.

Euro NCAP kommenterar testet med att Mobilize Limo visade på generellt goda resultat, men inte hela vägen på grund av brist på vissa system.

Mobilize Limo har utvecklats av Renaults partner Jingliang Motor Group och säljs i Kina under namnet EZoom Yi.

Mobilize Limo

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: