Fiat blir elbilsmärke senast 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jun 2021

Nästa tillverkare att ange datum för när förbränningsmotorn kastas ut är Fiat. Precis som Volvo och Mini vill Fiat endast sälja elbilar från år 2030 – kanske till och med tidigare.  

– Mellan 2025 och 2030 kommer hela vårt modellutbud att stegvis bli helt elektriskt. Det innebär en radikal förändring för Fiat, sa Fiats vd Oliver François vid en diskussion i samband med världsmiljödagen i helgen.

Målet är att bli en masstillverkare av elbilar med förhoppningen är att priserna på batterier ska sjunka den närmsta tiden. Genom det hoppas Oliver François att Fiat ”så snabbt som möjligt få ut bilar på marknaden som inte kostar mer än jämförbara modeller med förbränningsmotor”.

Kommande modeller avslöjade han inget om. Efter lanseringen av den elektriska Fiat 500 vore det ett naturligt steg för den italienska tillverkaren att följa upp den med en elversion av Fiat Panda.

Fiat tillhör den relativt nya jättekoncernen Stellantis, där bland annat även Citroën, Opel, Peugeot och amerikanska klassiker som Chrysler och Dodge ingår. Nyheten att Fiat vill bli helt elektriskt till 2030 passar i Stellantis tidigare presenterade mål om att 70 procent av försäljningen i Europa ska utgöras av elbilar till 2030.

Idag utgör andelen elbilar 14 procent av koncernens försäljning. För att lyckas med ökningen spelar ett märke som Fiat en viktig roll på den europeiska marknaden, även om det inte är vanligt inslag på svenska vägar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: