Fisker Ocean: 80 kWh och klädsel av plastskräp

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

7 jan 2020

Fisker har presenterat sin senaste skapelse, en suv med uppemot 500 kilometers räckvidd. Ett stort mysterium är vad som döljer sig i frunken.

Produktionsstarten för Ocean, som modellen heter, är planerad till nästa år och målet är att fram till och med 2027 sälja en miljon exemplar.

Batteripaketet på omkring 80 kilowattimmar sägs räcka till mellan 400 och 480 kilometers körning och noll till hundra kommer att gå på strax över tre sekunder.

Den så kallade frunken, alltså där motorn brukar sitta i bensin- och dieselbilar, är dock ett mysterium. Bilen har inte ens någon öppningsbar huv.

På taket finns solpaneler som under goda förhållanden, alltså sådana som i Kalifornien, under ett år ska ge laddning för 1 600 kilometers körning.

Interiören består av återvunnet material, bland annat spöknät och annat plastbråte från haven, och detta sammantaget med att det handlar om en batteribil innebär enligt Fisker att det kommer att bli marknadens mest miljövänliga bil.

Ambitionen är att den ska säljas för strax under 37 500 dollar i USA, vilket med dagens federala elbilsbonus skulle innebära ett pris på precis under 30 000 dollar.


Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: