Elbilen logo Meny

Fisker överger solid state-projekt


Batterier med fast istället för flytande elektrolyt – så kallade solid state – anses vara en teknik som kan komma att revolutionera världens elbilar.

En tillverkare som både hoppats och satsat på solid state-tekniken är amerikanska Fisker, som grundats av den danske bildesignern Henrik Fisker.

Men i en intervju med den amerikanska tekniksajten The Verge avslöjar Henrik Fisker att biltillverkaren nu ger upp sitt försök att utveckla solid-state batterier. I alla fall de närmsta åren.

Fisker avslöjar att bilmärket kommit långt i utecklingen. Däremot har det visat sig vara väldigt svårt att lyckas med de sista pusselbitarna för att ge batteriet önskvärd effekt.

Fisker menar på att de kommit hela 90 % i utvecklingen av solid-state batterier, men att de sista 10 % varit betydligt mer problematiska än förväntat. 


I intervjun vågar sig Henry även på att ge en tidslinje på när han tror man kan förvänta sig se massproduktion av solid-state batterier. Teknikskiftet skulle innebära stora förändringarna på produktionslinan samt hållbarhetstester och i stora drag menar Fisker att teknologin är omkring 6 – 7 år bort.

Med det sagt så ville Fisker dock påpeka att företaget inte permanent avslutar sin ansats utan endast tills dess att teknologin har mognat.

Text: Sigge Dackevall 

admin

admin

PUBLICERAD: 2021-03-02