Fisker skruvar upp produktionstakten av Ocean

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 sep 2023

Tidigare i år levererades det första exemplaret av elsuven Fisker Ocean till kund och häromveckan började bilar även rulla i Sverige. Fiskers grundare, den danske bildesignern Henrik Fisker, har sagt till Elbilen att planen är att tillverka en miljon bilar om året redan 2027.

Om de lyckas med det återstår att se. Men nu meddelas i alla fall att tillverkningstakten av den första modellen Ocean ska höjas på grund av ökad efterfrågan.

– Våra kunder och de som förbokat är alltid vår prioritet, och vi tackar alla för deras tålamod när vi börjar öka produktionen av Fisker Ocean den här månaden och under fjärde kvartalet, säger Henrik Fisker i ett uttalande.

Fisker har ingen egen fabrik utan bygger elsuven Ocean hos Magna Steyr i Österrike. Där ska takten nu öka från 180 till 300 exemplar om dagen. Hittills har det tillverkats 3.123 exemplar av bilen. Av dem har 325 bilar levererats till kunder i Europa och 450 till kunder i USA, enligt Fisker.

Det handlar då om den topputrustade lanseringsversionen Fisker Ocean One som ska tillverkas i totalt 5.000 exemplar. Fisker räknar med att alla som förbokat lanseringsversionen ska kunna få sin bil senast i oktober.

Under 2023 planerar Fisker att tillverka upp till 23.000 exemplar av Ocean. Ursprungligen var planen att bygga 42.000 bilar i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!