Fler laddhybrider och färre elbilar under februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2021

De senaste siffrorna från branschorganisationen Bil Sweden visar att svenskarna fortsätter köpa nya bilar. I februari ökade registreringen av nya bilar med 5,3 procent jämfört med samma månad året innan.

Även andelen laddbara bilar fortsätter att öka, även om tillväxten har mattats av något från rekordsiffrorna i slutet av förra året.

– Andelen laddbara bilar uppgick till 34,8 procent i februari jämfört med 25 procent ifjol och hittills i år uppgår andelen till 34,2 procent. Den starka ökningstakten under slutet av 2020, där december hade en andel på 49 procent, har nu bromsat in, säger Mattias Bergman som är vd på Bil Sweden.

Orsaken ser han i osäkerhet inför förändringen av systemet med bonus-malus från 1:a april samt det faktum att det lanserades flera populära laddbara modeller i slutet av förra året som då kom ut till kunder.

LaddbaraBilarFeb2021_Grafik_BilSweden
Grafik: Bil Sweden

Men laddhybrider fortsätter att vara populära. Totalt nyregistrerades över 4 000 laddhybrider under februari i år, vilket innebär en ökning på hela 63 procent jämfört med februari 2020.

Däremot minskade andelen rena elbilar något med 1,1 procent.

– Det nya bonus-malussystemet som träder i kraft i april har bidragit till denna utveckling. Laddhybriderna får då i snitt 10 000 kronor lägre bonus samtidigt som elbilarna får motsvarande höjning, säger Mattias Bergman.

Den mest populära laddbara bilen i februari var laddhybriden Volvo XC60. Den följs sedan av laddhybrider från Kia, Volkswagen, Toyota och BMW innan elbilarna Kia Niro EV och Polestar 2 hittas först på 11:e och 12:e plats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!