Flygande ”Roadster” kan börja säljas innan Model 3

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 maj 2016

Vi har hört det förr: Framtidens bil kan flyga. Men den här gången handlar det inte om någon obskyr uppfinnares högtflygande planer – European Space Agency meddelar att ett startupföretag som man samarbetar med håller på att utveckla ett eldrivet flygplan som kan starta och landa vertikalt och har en marschhastighet på 400 kilometer i timmen.

– Vårt mål är att utveckla en flygfarkost för vardagsbruk, säger startupföretaget Liliums vd Daniel Wiegand.

Flera prototyper har testats och ambitionen är att farkosten är färdigutvecklad redan 2018 – alltså ungefär när Tesla Model 3 börjar levereras i Sverige.

Även flygfarkoster kan ha falkvingedörrar.

Även flygfarkoster kan ha falkvingedörrar.

Ok, det handlar inte om någon bil. Det är ett flygplan som är tänkt att utföra samma jobb som personbilar. Farkosten är lite som en Tesla Roadster (tvåsitsig) korsad med det USA-tillverkade tiltrotorflygplanet Osprey, men förhoppningsvis utan barnsjukdomar. Militärflygplanet, som började utvecklas 1981, blev snabbt känd som en flygande likkista efter en rad olyckor. Men precis som Tesla fixade problemet med falkvingedörrarna på Model X lyckades Boeing få Osprey att stanna i luften. I dag anses den vara så säker att den till och med används självaste Potus (President of the United States).

Farkosten, som är tänkt att kunna starta och landa från en gräsplätt på bara 15 gånger 15 meter, räknas som ett lätt sportflygplan och får flygas efter bara 20 timmars flygutbildning, långt mindre än vad många måste övningsköra innan de lyckas med uppkörningen.

Se Top Gears flygande bil gå upp i rök:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: