Ford investerare ytterligare 20 miljarder dollar i omställning till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 feb 2022

Med strategin Ford+ presenterade den amerikanska tillverkaren förra året en övergripande plan för att ställa om till tillverkning av elbilar. Summan för utveckling av elbilar och batterier samt anpassning av fabriker steg redan förra året från 22 till 30 miljarder dollar, omkring 270 miljarder svenska kronor.

Här i Europa investeras bland annat en miljard dollar för att göra Fords tyska fabrik i Köln till en ren elbilsfabrik. 2030 ska alla bilar som märket säljer i Europa vara eldrivna.

Nu höjer Ford takten ytterligare och meddelar att ytterligare 20 miljarder dollar investeras i elektrifiering de närmsta tio åren.

Arbetet med omställningen hos Ford leds av Doug Field, som tidigare arbetat både med utvecklingen av Tesla Model 3 och som ledare för Apples omtalade men hemlighetsfulla elbilsprojekt.

Senare i år lanserar Ford den eldrivna versionen av sin klassiska pickup F-150 som det redan kommit in nästan 200 000 förbokningar av. Även målet för tillverkningen av elsuven Mustan Mach-E har skruvats upp och ska vara 200 000 om året 2023.

Ford_vd_Jim_Farley_Headshot
Fords vd Jim Farley

Totalt räknar Ford med att kunna bygga 600 000 elbilar om året 2024. Tidigare har det också beslutats om att bygga tre batterifabriker i USA tillsammans med sydkoreanska SK Innovation.

Men allt för snabbt ska omställningen till eldrift inte ske. Fords vd Jim Farley säger till finanssajten Bloomberg att förbränningsmotorer kommer fortsätta vara tillverkarens kärnverksamhet under en lång tid framöver.

På sikt är målet att bli den största tillverkaren av elbilar i USA. Där har ännu Tesla ett rejält försprång mot både Ford och andra amerikanska biltillverkare. Som delmål vill Ford etablera sig som nummer två efter Tesla.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!