Förra året såldes 60 procent fler elbilar globalt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 feb 2023

Med en andel på 33 procent slog elbilar nytt rekord i Sverige förra året. Med det tar sig Sverige in på platsen som det land inom EU med störst ökning av andelen elbilar under 2022.

Och det är inte bara här som allt fler väljer eldrift framför bensin och diesel. Nya siffror från EV Volumes som samlar försäljningsdata kring elbilar visar på en rejäl uppgång globalt.

Jämfört med året innan såldes det 60 procent fler helt eldrivna bilar under 2022. Det var framför allt i Kina som försäljningen av eldrivna modeller växte.

Tesla var den tillverkare som sålde flest eldrivna bilar under 2022 globalt. Enligt Teslas egna siffror levererades 1,37 miljoner bilar under förra året. Enligt EV Volumes innebär det att Tesla har en marknadsandel på 17 procent av världens försäljning av elbilar.

På andra plats hittas kinesiska BYD, som nu finns i Sverige med tre modeller. Andra kinesiska tillverkare som Volvos ägare Geely växte också stort. Deras försäljning ökade med 251 procent, men då räknas både helt eldrivna modeller och laddhybrider in.

Intressant är att det här okända märket Sokon visade på en ännu större ökning av sin försäljning av elektrifierade modeller med 267 procent. Det handlade då om låga försäljningssiffror totalt.

I Europa ökade försäljningen av eldrivna modeller med 15 procent, vilket är betydligt mindre än globalt sett. Förklaringen som ges är tillverkningsproblem till följd av komponentbrist.

I USA var ökningen större, med 48 procent. I båda fallen handlar det då om både helt eldrivna modeller och laddhybrider som slås samman i statistiken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: