Fortsatt högt tempo vid Teslas Gigafactory Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 feb 2021

Bygget av Teslas nya fabrik Gigafactory Berlin går framåt i en rasande fart som vi sällan ser i Europa. Nyligen sammanställdes också protokollet från den kritik som under åtta dagar kunde lämnas in muntligt. Ett dokument som omfattar inte mindre än 1 233 sidor.

Bland annat har boende i området oroat sig för att fabriken kommer använda enorma mängder vatten, en bristvara i den sandiga marken utanför den tyska huvudstaden.

Först när invändningarna har gått igenom kan Tesla få det slutgiltiga bygglov som man väntar på.

Allt tyder på att det kommer att ske i mitten på februari. I väntan på det har Tesla fortsatt bygga med ett temporärt bygglov och häromdagen publicerade Elon Musk en drönarvideo som visar hur långt de redan har kommit.

Fabrikens utveckling intresserar också de svenskar och andra européer som har bokat en Model Y. Först när produktionen är igång utanför Berlin kommer modellen nämligen att lanseras här.

Men nu ser det ut som att europeiska köpare inte kommer behöva vänta särskilt länge mer.

Produktionen är planerad att börja i juli, men något exakt datum är ännu inte klart. Tydligen har arbetet med fabriken ändå gjort sådana framsteg att Tesla har ändrat status på  produktionsstart till ”förväntas inledas i mitten av 2021” på sin hemsida.

Intressant är också att det mesta pekar på att de europeiskt tillverkade versioner av Model Y kommer att ha den nya battericellen 4680 som också ska tillverkas i Gigafactory Berlin. 4680 är framtagen i samarbete med Panasonic och ska vara lättare, billigare och ha högre energitäthet än föregångaren 2170.

Tesla är också i full gång med att rekrytera personal till den nya fabriken. För att hitta folk till ledande poster har det visat sig att Tesla kan dra nytta av att Daimler är mitt uppe med att genomföra ett rejält sparpaket.

Tre av fem personer som har presenterats för höga poster inom processteknik kommer från Daimler. Enligt Tesla handlar det om en slump och man har inga planer på att göra en ny Daimler av Tesla.

Tesla säger att de vill producera 500 000 bilar årligen i Gigafactory, alltså lika många som de tillverkade totalt under 2020.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!