Fortsatt ökad försäljning av elbilar från Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2024

När Volvo nu släpper siffrorna över försäljningen i juni visar de på en fortsatt uppgång. Det gäller även märkets eldrivna modeller, som i juni stod för 26 procent av försäljningen.

Totalt sålde Volvo 71.514 bilar i juni, en ökning på 8 procent jämfört med samma månad året innan. Av dem var 18.435 exemplar helt eldrivna modeller, vilket innebär en ökning på 93 procent. Som tidigare är det på den europeiska marknaden som står för majoritet av sålda elbilar med 14.016 exemplar. Jämfört med föregående år innebär det en ökning på 155 procent.

– Jag är särskilt nöjd med den fortsatt starka försäljningsutvecklingen för EX30, kommenterar Volvos kommersiella chef Björn Anwall siffrorna.

Under juni sålde Volvo 12.513 exemplar av sin senaste elsuv EX30. Efter storsäljaren XC60 och XC40/EX40 var EX30 Volvos tredje mest sålda modell. På den kinesiska och amerikanska marknaden går elbilsförsäljningen mer trögt. I juni såldes där 411 respektive 386 helt eldrivna modeller.

Häromveckan stod det klart att Volvo skjuter på lanseringen av EX30 i USA på grund av att landet infört strafftullar på 100 procent på elbilar tillverkade i Kina. Där byggs EX30 och från och med idag inför även EU strafftullar på elbilar från Kina. För Volvo betyder det strafftullar på 20 procent.

EX30 ska även börja tillverkas i Volvos fabrik i Belgien. Ursprungligen var det sagt att det skulle komma igång nästa år, men uppgifter pekar på att Volvo redan nu förbereder för tillverkning där. Med det tillverkas EX30 inom EU och skulle då inte beläggas med strafftullar vare sig i Europa eller USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!