Full pott till Volvo C40 och Kia EV6 hos Euro NCAP

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2022

Euro NCAP har släppt resultaten från den senaste rundan av krocktester. Av de sex bilar som nu testats hittas två elbilar, Volvo C40 och Kia EV6, som båda får toppbetyget fem stjärnor.

För Volvo har säkerhet länge varit ett av tillverkarens främsta säljargument. Av de tre elbilarna är det också Volvos crossover C40 som får bäst betyg i alla testkategorier.

Skyddet för vuxna passagerare är mycket bra och får ett betyg på 92 procent. Även barn sitter säkert i Volvo C40 och skyddet av dem får betyget 89 procent.

C40 kommer med flera assistanssystem som standard vilket också leder till ett högt betyg på 89 procent för säkerhetssystem.

En tillplattad Kia EV6

Även Kia EV6 får höga betyg, men kommer inte upp till samma betyg som Volvo C40. Skyddet av vuxna tilldelas 90 procent och skyddet av barn 86 procent. och skyddet av vuxna värderas till 90 procent vilket är nästan lika bra som hos Volvo C40.

Det gäller även betyget för säkerhetssystemen där Kia EV6 får 87 procent och alltså hamnar strax efter Volvo C40.

När det kommer till skyddet av fotgängare och cyklister skiljer sig resultaten däremot mer åt. Av de tretton modeller som testats hittills i år landar Volvo C40 på en mittplats och får betyget 70 procent. Med ett betyg på 64 procent hamnar Kia EV6 däremot sist på listan för i år.

Tidigare har också släpptes också resultaten för Renaults senaste elbil Mégane E-Tech som också den fick fem av fem möjliga stjärnor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: