Galaxy E8 – ytterligare en elbil från Geely

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 feb 2023

Volvos ägare Geely fortsätter att lansera nya märken. Efter bland annat Zeekr, Radar och Geometry läggs nu även Galaxy till listan. Men till skillnad från de tidigare handlar det den här gången inte om ett eget märke utan enligt Geely om en ”ny produktlinje under Geely Automobiles varumärke”.

Ytterligare en skillnad från de tidigare nämnda är att Galaxy inte enbart fokuserar på helt eldrivna modeller, utan även laddhybrider.

Som vid presentationen av Zeekr ska det gå snabbt med att få ut bilar från den ny satsningen. Redan i år ska tre modeller lanseras, två laddhybrider och en helt eldriven sedan med namnet Galaxy E8.

Koncept av kommande Galaxy E8

Laddhybriderna ska byggas med plattformen E-CMA och kommer alltså dela tekniken med elbilarna Polestar 2 och Volvo XC40.

Den utannonserade eldrivna sedanen – och eventuellt kommande eldrivna modeller – använder sig av Geelys elbilsplattform SEA. Det är samma som hittas hos prestandamärket Zeekr, samt Smart #1.

Tekniska detaljer och information kring drivlinan bjuds vi inte på. Men Geely lovar en tekniskt avancerad bil som ska visa på företaget ambitioner med strategin ”Smart Geely 2025”.

Det innebär bland annat att bilen ska använda sig av Geelys egna satelliter för exakt positioniering för självkörande funktioner.

Det egna operativsustemet Galaxy N OS ska bli marknadens snabbaste. Som exempel nämns att tiden för att starta bilen är endast en halv sekund.

Ännu visas endast en konceptstudie av modellen där det hittas en Lidarradar ovanför vindrutan. Lite ovanligt är att det helt saknas backspeglar utmed den slanka karossen. Dörrarna har heller inga handtag och ska i stället öppnas med mobiltelefonen när du närmar dig bilen.

Om Galaxy E8 hamnar i samma segment prestandamässigt som Zeekr 001 återstår att se. Det skulle i sånt fall innebära fyrhjulsdrift, 544 hästkrafter och 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Om Galaxy är tänkt att lanseras även utanför Kina och om Sverige finns med i planerna är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: