Greenpeace hotar stämma Volkswagen – chefen gratulerar på födelsedagen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 sep 2021

Volkswagen kan snart hamna inför domstol tillsammans med BMW och Mercedes för att inte göra tillräckligt för att nå klimatmålen i Parisavtalet.

Under bilmässan IAA i München passade tyska Greenpeace och miljöorganisationen Deutsche Umweltshilfe på att lämna över ett dokument till de tre tillverkarna med hot om stämning för att de inte sänker utsläppen tillräckligt i linje med att hålla den globala uppvärmningen till max 1,5 grader.

Organisationerna kräver att Volkswagen, BMW och Mercedes helt slutar tillverka bilar med förbränningsmotor senast 2030. Flera tillverkare som Volvo, Mini och Fiat har satt just 2030 som året då förbränningsmotorn kastas ut.

De tre tyska tillverkarna har däremot satt upp mer vaga målsättningar kring ett eventuellt slut för bensin och diesel.

Att denna typ av processer bör tas på allvar av tillverkarna visar ett par färska domar. I maj kom en domstol i Nederländerna fram till att bensinbolaget Shell måste minska sina utsläpp med 45 procent till år 2030 jämfört utsläppen orsakade 2019. Åtalet väcktes då av bland annat Greenpeace i Nederländerna.

Kort innan kom en dom från den tyska författningsdomstolen som säger att landets regering måste ta fram en bättre plan för att landet ska nå nollutsläpp. Orsaken var även då att just miljöorganisationer använt juridiken som verktyg och dragit staten inför rätta.

Författningsdomstolen begrundade sitt beslut med en formulering som passar väl in med budskapet hos den i Tyskland mycket starka miljörörelsen Fridays for future som grundats av Greta Thunberg. Domstolen menade att framtida generationer kommer få sina friheter inskränkta med nuvarande tysk klimatpolitik. Regeringen måste därför förbättra sin plan för hur vägen mot nollutsläpp ska se ut.

I ljuset av de tidigare domarna kan juristerna hos Volkswagen, BMW och Mercedes få en del att göra.

Det hindrar däremot inte Volkswagenkoncernens chef Herbert Diess från att gratulera Greenpeace på organisationens 50-årsdag.

”Om organisationen inte redan fanns är Greenpeace något man måste uppfinna. Få andra grupper har gjort mer för miljömedvetandet. Spektakulära aktioner, ibland på gränsen. Ändå: Grattis!” skrev han på Twitter.

Som avslutning lade han till ”Vi håller kontakten”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!