Grön vätgas för lastbilar ska produceras med vindkraft i Gävle hamn

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 okt 2021

Med början 2023 ska företaget Svea Vind Offshore producera vätgas i området vid Gävle hamn. Svea Vind Offshore utvecklar projekt för vindkraftsparker i Östersjön och produktionen av vätgas ska ske med el från företagets vindkraftverk.

Ett område på totalt 30 000 kvadratmeter har avsatts i Gävle hamn för satsningen. Till en början ska det däremot handla om produktion i mindre skala för att kunna tanka mellan 20 och 40 vätgasdrivna lastbilar i hamnen.

Bakom satsningen finns det större samarbetet Mid Sweden Hydrogen Valley där representanter från industrin, forskning, transport och offentlig sektor i regionerna Gävleborg och Dalarna ingår.

– Mellansveriges industri och transportsektor har påbörjat resan mot elektrifiering och gröna vätgaslösningar, tempot i omställningen kommer att öka snabbt framöver, säger Mattias Wärn som är vd på Svea Vind Offshore.

Förutom samarbetet med Gävle hamn har Svea Vind Offshore även tecknat avtal med maskin- och transportföretaget Maserfrakt i Dalarna om att leverera vätgas till deras fordon. Maserfrakt har redan investerat i en vätgasstation i Borlänge och den är till den som Svea Vind Offshore ska leverera grön vätgas med start 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: