Här är minibilen som kan krympa

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Tvåsitsiga Triggo skulle kunna vara den perfekta citybilen. Inte bara för att den är liten och nätt – den kan också krympa när det blir extra trångt eller när man ska parkera den.

Genom att dra in hjulen närmare chassit kan man minska bredden från 148 till 86 centimeter och det polska företaget som har utvecklat fordonet hävdar att man därigenom kan parkera hela fem stycken i en enda p-ruta.

Vikten är 530 kilo, varav 130 kilo batteripaket som ska räcka till 100 kilometers körning. Topphastigheten är 90 kilometer i timmen.

Företaget har tagit fram en körbar prototyp av fordonet, som bara har plats för två – alltså nästan dubbelt så många som det genomsnittliga antalet passagerare per bil i Stockholmstrafiken. Siktet är främst inställt på bildelnings- och taxitjänster. Grundaren och vd:n Rafał Budweil tror att tajmningen är perfekt med tanke på coronaepidemin.

– Vi vet inte hur ekonomin kommer att återhämta sig, men mycket kan komma att förändras efter en pandemi. Bland annat kan folk med tanke på smittorisken komma att dra sig för resor med kollektivtrafik. Städerna kommer därför att jobba för mindre, miljövänliga, fordon för att undvika att transportsystemet lamslås.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: