Här är Teslas pick-up –Elbilen på plats vid lanseringen

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

22 nov 2019

Hej Tibor, var är du någonstans?

– I Hawthorne, Los Angeles, avtäckningen av Teslas Cybertruck.

Cybertruck? Du menar pick-up?

– Säga vad man vill men bilen liknar inte nån vanlig liten lastbil precis. Snarare nåt som rymt från en filminspelning. Det finns en flak därbak fast den syns inte från sidan.

– Presentationen gick inte helt felfritt. När Franz von Holzhausen skulle presentera hur oförstörbara bilens glasrutor var genom att kasta ett tungt stålkula mot den gick ett sus genom publiken när glaset krossades. Det var inte så Elon tänkt sig demonstrationen. ”Den gick inte genom!” skrek han för att försöka rädda situationen.

Men hur många köper egentligen pick-ups?

– Marknaden för pick-up bilar är försvinnande liten i Europa – men här i USA där pick-ups är den mest säljande modellen kan den ha en rejäl chans.

Utseendet är en sak, men hur praktisk är den?

– Den har plats för sex personer har ett flak som får plats med en fyrhjuling. Vid sidan av den punkiga designen är den gjord i härdat stål, som rymdbolaget SpaceX tänker använda i sina produkter. Under avtäckningen demonstrerade designchefen Franz von Holzhausen det genom att med en slägga ge sig på karossen, utan att det gav några märken. Så den klarar tuffa tag.

– Karossen kan till och med stoppa kulor från en 9 mm pistol. Glaset är framtaget av Tesla och klarade ett test med en järnkula som släpptes från en ställning på cirka tre meter. Men när Franz von Holzhausen skulle demonstrera med en järnkula på bilen som stod på scenen så sprack som sagt sidorutorna. Rutorna lär med andra ord inte stoppa något kulregn.

Dyr?

– Priset i USA startar på 39 900 dollar för basversionen. Mellanversionen som kommer med fyrhjulsdrift med två motorer går loss på 49 900 dollar och toppversionen, som får tre motorer ska kosta 69 900 kronor.

När kommer den då?

– Produktionen av den bakhjulsdrivna varianten startar i slutet av 2021. Trippelmotor-versionen börjar byggas i slutet av 2022. Den går att förbeställa på Teslas hemsida.

Räckvidden då?

– Den får tre olika konfigurationer, räckvidden blir antingen 40, 50 och 80 mil.

Hur stor är den?

– 1,9 meter hög, 2 meter bred och 5,8 meter lång. Flaket är 1,98 meter långt. Och den har utrymme invändigt för sex personer.

Och dragvikten?

– Basversionen kan dra 3400 kilo, mellanversionen 4500 kilo, medan toppversionen kan dra mer än 6300 kilo.

Tesla brukar ju göra snabba bilar, hur blir det med Cybertruck?

– Toppversionen ska göra 0–100 på under tre sekunder.

Vad ska du göra nu?

– Jag står och väntar på att få göra en åktur. Om den och mycket annat läser du om i kommande nummer av Elbilen.

Med plats för sex.
Rutorna sprack när Tesla testade att kasta en järnkula på vad som ska vara nästan okrossbara glas.
– Det finns utrymme för förbättringar, sa Elon.
En pick-up som inte liknar någon annan.
Cybertruck blir 1,9 meter hög, 2 meter bred och 5,8 meter lång. Flaket är 1,98 meter långt. Den har plats för sex personer och kan ladda med över 250 kW.
Kan dra över 6 ton i toppversionen.
Har den rymt från en filminspelning?

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: