Helsingborg först i världen med automatisk laddning av bilpool

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 jun 2022

Även om det inte är direkt svårt att sätta i en sladd för att ladda sin elbil finns det lösningar som är smidigare. Till exempel parkeringsplatser med skenor i marken som ger ström och gör att bilen laddas automatiskt när den ställs där.

Det är vad en bilpool i Helsingborg nu ska bli först i världen med att testa i sommar. Den som använder en bil från delningstjänsten Move About behöver då bara parkera vid någon av platserna utmed Rektorsgatan i Helsingborg för att den ska laddas.

Projektet är en del av stadsmässan H22 som pågår från 30 maj till 3 juli där innovationer för framtidens stad visas. I laddsatsningen ingår förutom Move About även energibolaget Öresundskraft, forskningsprojektet Street Moves och företaget Elonroad som står för tekniken.

Elonroad testar sedan tidigare att ladda stadsbussar under färd med en skena i marken utmed en gata i Lund. Under H22 används också tekniken för att ladda fordon i Helsingborgs hamn.

Nyligen presenterade Elonroad också en laddlösning för just parkerade fordon.

– Med försöket på Rektorsgatan testar vi teknik där laddning sker direkt från en skena i gatan, samtidigt som vi erbjuder en bilpool som kan minska behovet av den egna bilen. Det är ett led i arbetet med att utforska möjligheten till minskat bilberoende och smarta lösningar som kan inkluderas i framtidens gator, säger Oscar Grönvall som är trafikchef i Helsingborgs stad.

Lösningen tar också bort de problem som kan uppstå genom att hyrbilsfirmor oftast vill få tillbaka sina bilar mer eller mindre fulladdade. Den som kört en längre sträcka måste då även planera in ett laddstopp innan det är dags att återlämna bilen.

Något som alltså inte kommer behövas i Helsingborg då bilen laddas automatiskt när den lämnas.

Tekniken som Elonroad nyligen presenterade för automatisk laddning vid parkering bygger på en avtagare monterad på fordonet. När bilen parkeras fälls den ned för att få kontakt med skenan i marken och börja ladda.

Enligt Karin Ebbinghaus, vd hos Elonroad, kan fordonen då laddas med en effekt på upp till 150 kW. Tjänsten har främst tagits fram till transportföretag för att smidigt kunna ladda vi av- och pålastning av varor.

Om det är exakt samma teknik som nu kommer användas av bilpoolen i Helsingborg framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: