Höjdpunkter från Frankfurt

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

16 sep 2015

Av Fredrik Sandberg

Är det en historisk dag för elbilsälskare, eller de konceptuella löftenas julafton? Framtiden får naturligtvis utvisa. Men det ser bra, väldigt bra, ut. Här kommer några av höjdpunkterna från årets Frankfurtmässa.

Audi Q6 e-Tron Quattro Audi visade upp sin konceptbil Q6 e-tron Quattro i sin FrankfurtAudimonumentala byggnad här i Frankfurt. Den ska ha ett 95 kWh stort batteri som ska ge 50 mils räckvidd. En låg SUV, med många intressanta detaljer som kamerabackspeglar, dörrhandtag som skjuts in i bilen (påminner om en bil jag sett någonstans) och oled-skärmar istället för analoga spakar och knappar. Noll till hundra på 4,6 sekunder. Plats för fyra personer. Att det är en sportig bil råder ingen tvekan om, men fyra personer i en suv? Det är en konceptbil, och när den kommer i produktion kan den lika gärna vara femsitsig, säger personer jag talade med. De satsar på laddning med 150 kW (fortfarande CCS, som i dag levererar 50kW). Men bäst är ändå solpanelerna på taket på 300 W. Låt oss hoppas på att detta även hänger med till produktion! Läs vår intervju med Audis vd Rupert Stadler och allt om den nya bilen i kommande nummer av Elbilen i Sverige.

Porsche Mission E En vacker skapelse med utlovad räckvidd på 50 mil, FrankfurtPorscheaccelererar med dubbla motorer (sammanlagt 600 hk) 0–100 på cirka 3,5 sekunder. Hur stort batteripacket är i denna konceptbil vill Porsche inte säga, men 95 kWh, samma som Audin, låter inte helt otroligt. De satsar också på innovativ laddningsteknik, med 800 voltssystem. Det ska göra att bilen kan ladda upp till 80 procent på 15 minuter. 40 mil på 15 minuter alltså. Oled-skärmar rensar ut alla analoga knappar och rattar (inte den man styr med dock).

Bilen ska klara Nürburgring på under 8 minuter, och ska inte tappa accelerationskapacitet efter att ha hårdkört.

Att designa en elbil är någonting helt annat än en bil med förbränningsmotor, säger de två designers jag pratade med. Hela samtalet kommer i nästa nummer.

Thunder Power Nu verkar tävlingen om störst batteripack har startat. FrankfurtThunderTaiwanesiska Thunder Power, som egentligen är ett europeiskt företag, med planerad tillverkning i Kina (!), visade upp sin sedan-modell med ett batteripack på utlovade 125 kWh. Med sitt vad det ser ut som lilla luftmotstånd ska det ge bilen en räckvidd på 65 mil. I verklig körning. Planerad produktion 2016/17. Pris kring 65000 euro. Teknikchefen Peter Tutzer berättar mer i nästkommande nummer.

Nissan Leaf med 30 kWh Det var svårt att avtäcka denna nyhet, rent bildligt, nissaneftersom den sitter i en mycket känd bil: Nissan Leaf. Men den var ändå den med mest substans i. Den går nämligen att köpa inom mycket kort. Det är Nissan Leaf 3.0 med ett större batteripack som ska ge en räckvidd på 250 km (i verkligheten kring 175 km, skulle jag säga, men det är en betydande förbättring – du kommer att galant kunna köra 10–13 mil på 80 procent av batterierna i motorvägshastighet). Priset på bilen blir bara cirka 10 000 kronor mer än en vanlig Leaf, exakta priser för Sverige kommer inom kort. Eventuellt kommer man också att kunna uppgradera sin gamla Leaf och köpa det större batteriet – eftersom det är exakt samma storlek. Anledningen till detta trolleritrick är att batterierna har blivit bättre med högre energitäthet. All information om bilen och intervjuer i kommande nummer av Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: