Honda Clarity Fuel Cell på motormässan i Tokyo 2015.

Honda: Vätgasbilar blir störst

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

27 mar 2017

Mindre bilar som drivs av batterier och större modeller som drivs av vätgas – så ser framtiden ut enligt Honda. Den japanska biltillverkaren är inne på samma spår som BMW, som har meddelat att man 2021 lanserar en större vätgasbil.

– Vi tror att mindre bilar kommer att använda batterier och större bilar bränslecellssystem, säger Thomas Brachmann, Hondas forsknings- och utvecklingschef i Europa, till Wards Auto och lägger till att man kom fram till samma slutsats i en studie som gjordes 2010.

– Båda alternativen är lämpliga för Honda, säger han och lägger till att man har utvecklat en teknik som innebär att kompressorn blir överflödig.

Den främsta anledningen till den tudelade strategin är det faktum att batterier åldras, säger han.

– Vi måste noga överväga batteriernas livslängd. När börjar det försämras till följd av laddning och urladdning och hur gagnar det konsumenterna?

När det handlar om infrastrukturinvesteringar säger Brachmann att det handlar om ungefär lika stora summor.

Honda har även byggt en testanläggning som producerar vätgas med solenergi vid sin fabrik i brittiska Swindon.

Den japanska biltillverkaren har i flera år samarbetat med General Motors kring bränslecellsutveckling. Arbetet har nu gått in i en mer intensiv fas, läs mer om det och GM:s 50-åring Electrovan i det senaste numret av tidningen Elbilen.

Honda är inte ensamma om att tro på båda teknikerna. Den tyska giganten BMW ser också en framtid där bilar med batteripaket och bilar med vätgastankar rullar på samma vägar. Och precis som sina japanska konkurrenter tror de på batterier för mindre modeller, medan större ska drivas av vätgas. När företaget förra veckan presenterade sin årsredovisning meddelade man att den första vätgasmodellen kommer ut på marknaden 2021 och att man kommer att ha ett bredare utbud 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!