Hyllade Ampera-e kommer kanske inte till Sverige

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

21 sep 2017

Opel Ampera-e har beskrivits som närmast sagolik. Men sagan kan ta slut innan den kommer till Sverige. Precis som tidningen Elbilen rapporterade i juni verkar Opels elbilsambitioner inte delas av PSA-gruppen, som är den nya ägaren.

Opels styrelseordförande Karl-Thomas Neumann ville att Opel skulle bli ett rent elbilsmärke, men avgick i samband med att GM sålde det tyska bilmärket till PSA. Nu rapporterar Dagens industri att Opel efter mångmiljardaffären fortfarande har rätt att köpa bilar från GM, men att den lösningen inte är trolig.

Detta trots att Opel Ampera-e har fått lika fina recensioner som sitt amerikanska syskon Chevrolet Bolt, bland annat för räckvidden som hör till de bästa i klassen. Båda märkena produceras i USA och produktionen i Europa har inte hunnit inledas, vilket har medfört att inte ens tusen Ampera-e har registrerats i de fyra europeiska länder som bilen har lanserats i. Och väntelistan är fortfarande lång, bara i Norge har över 4 000 exemplar av Ampera-e reserverats.

PSA i stället vill gå vidare med en egen plattform, säger icke namngivna källor till Dagens industri. Något som i längden är mer lönsamt än att importera bilar från USA och kalla dem Opel. Så visst kommer det med största sannolikhet att Opel-modeller med eldrift här i Sverige, men det är ytterst osäkert att de kommer att ha amerikanskt dna och heta Ampera-e.

Opels chef slutar efter oenighet om elbilar

Opel planerar 100 procent eldrift

Video: Därför är Chevrolet Bolt fantastisk

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: