Hyundai börjar teasa Ioniq 6 – lansering nästa sommar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 jun 2022

Nästa år lanserar Hyundai den andra modellen i den nya generationen elbilar med namnet Ioniq. Senaste ryktet är att lanseringen sker vid Busan Motor Show i Korea nästa år i juli Efter debutmodellen Ioniq 5 är det då dags för Ioniq 6 som också den kommer använda sig av plattformen E-GMP, som även används av Kia EV6. Det innebär bland annat tvåvägsladdning och en 800-voltsarkitektur för att kunna ladda med upp till 350 kW.

När lanseringen sker återstår att se. Men under veckan kommer Hyundai släppa flera teaserbilder av Ioniq 6. Den första är en designskiss som öppnar upp för en del spekulationer kring bilen.

Några detaljer avslöjas nämligen inte och att Ioniq 6 blir riktigt så strömlinjeformad som designskissen visar är svårt att tro. Om inte annat av rent praktiska grunder.

Men tydligt är att Hyundai har som mål att ta fram en sedan med lågt luftmotstånd. Ioniq 6 bör alltså få betydligt längre räckvidd än elsuven Ioniq 5 och dess släkting Kia EV6.

Bilens längd och axelavstånd kommer avgöra hur stort batteripaket Hyundai lyckas klämma in i golvet på Ioniq 6. Men även med samma batteripaket och teknik som i Ioniq 5 är en räckvidd på upp till 70 mil rimligt att vänta sig.

Modellen bygger på konceptet Prophecy från 2020 som också hade en extremt strömlinjeformad kaross. Prophecy stack även ut då ratten ersatts med en joystick i mittkonsolen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!