Hyundai höjer tempot – 17 nya elbilar till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 mar 2022

Hyundai har beslutat att öka takten i elektrifiering. Tillsammans med sitt prestigemärke Genesis, som är på väg att börja säljas i Europa, ska det lanseras 17 nya elbilar fram till 2030. 

Elva av dem ska lanseras under märket Hyundai. Sex av dem uppges bli elsuvar i olika storlekar och tre av de nya elbilarna planeras bli sedaner. En av bilarna ska vara en helt ny modellklass och den sista en  transportbil. 

Några detaljer lämnades inte, men senare i år ska sedanen Ioniq 6 visas upp och till 2024 planeras den större elsuven Ioniq 7 som har visats som koncept.

Även för Genesis ligger fokus på nya elsuvar. Fyra av de nya modellerna kommer vara det, de andra två modellerna uppges blir ”personbilar” men förmodligen i form av sedaner. 

Ökningen av antalet modeller ska också följas av en ökning i tillverkningstakten. För det tas en ny plattform fram kallad IMA, eller ”Integrated Modular Architecture”, som ska börja användas 2025. 

Det ska handla om en bearbetad version av plattformen E-GMP som används till Ioniq 5 och Kia EV6. 

IMA ska sänka kostnader genom att  utvecklas för att standardisera inte bara chassit utan även bilens motor och  batterisystem som ska bygga på ett så kallat cell-to-pack-system. 

Med det kan battericellerna monteras direkt i batteripaketet utan att använda sig av enskilda moduler. 

Enligt Hyundai ska det ge elbilar med både längre räckvidd och snabbare laddning. 

Hyundai säger också att de arbetar på att höja energitätheten i batterierna och samarbetar med partners kring utveckling av solid state-batterier. Om det är något som vi kan få sebu modeller från Hyundai redan 2025 framgår inte

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: