i7 ska bjuda på ”bästa komfortupplevelsen någonsin i en BMW”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 feb 2022

Med den nya generationen av BMW:s 7-serie får vi också möjligheten att köra lyxmodellen med eldrift. Enligt BMW kommer den i7 bli ”världens första helelektriska lyxsedan”. Om tillverkare som Mercedes, Lucid Motors eller även Tesla håller med om den beskrivningen är oklart.

Men vi kan i alla fall räkna med att BMW planerar att leverera en upplevelse utöver det vanliga. Efter vintertester i Arjeplog utsattes bilen sen för varmare temperaturer på sydligare breddgrader. Nu meddelar BMW att de genomför avslutande tester i ett labb hemma i München. Syftet är den här gången inte batteriets och drivlinans prestanda i olika temperaturer utan att komma fram till ”den bästa komfortupplevelsen någonsin i en BMW”.

Däckljud, vindbrus och vibrationer mäts i labbet genom att simulera olika vägunderlag som finns i olika delar av världen. Ljudet för att uppmärksamma fotgängare vid låga farter finjusteras och som med tidigare elbilar från BMW har kompositören Hans Zimmer kallats in för att ta fram ett syntetiskt motorljud.

För den som hellre vill ha det tyst i kupén testas också att ljudisoleringens håller ute störande ljud från byggarbetsplatser och omkörande lastbilar.

Eller kanske snarare lastbilar som i7 kör om.

BMW i7 ska få den femte och mer effektiva generationen av BMW:s elektriska drivlina eDrive. Mer än så har vi inte fått veta ännu, men med samma drivlina som hos elsuven iX borde i7 komma med liknande specifikationer.

BMW anger också förbrukningen för prototypen av i7 till mellan 1,95 och 2,25 kWh per mil. Det stämmer nästan exakt med uppgifterna för iX eDrive40.

Tidigare uppgifter har pekat på att i7 ska erbjudas med tre effektiva elmotorer och lanseras med ett batteripaket på 80 kWh och en räckvidd på 50 mil.

Senare uppges det komma en version med ett betydligt större batteripaket på 120 kWh som då ska ge i7 en räckvidd på 70 mil.

BMW väntas visa i7 senare i vår.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: