Investeringar på 4 700 miljarder för omställning till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 nov 2021

Om vi lyssnar på vad biltillverkarna säger råder det ingen tvekan om att framtiden är eldriven. Alla har ännu inte satt upp exakta mål för när förbränningsmotorn ska fasas ut. Men de som har gjort det har på kort tid blivit allt fler och

Men det är lätt att säga saker vid en välorkestrerad presentation. Att sedan omsätta det i handling är däremot något helt annat.

”Put your money where your mouth is”, säger man ju på engelska och även om det återstår att se vad som blir är det tydligt att det finns enorma investeringar planerade för att ställa om till eldrift.

Nyhetsbrevet omEV rapporterar om att nyhetsbyrån Reuters har gått igenom ett stort antal biltillverkares pressmeddelande och gjort en sammanställning över hur mycket de lovat investera i omställningen till elbilar.

Den totala summan landar på 4 700 miljarder kronor, vilket är lika mycket som Sveriges årliga BNP.

Och att biltillverkarna i alla fall lovar att investera allt mer i omställningen till eldrift går tydligt att utläsa i siffrorna. För tre år sedan gjorde Reuters en liknande sammanställning som då visade att en total summa på 2 700 miljarder kronor.

Mest satsar Volkswagenkoncernen med omkring 1 000 miljarder kronor för att ställa om tillverkningen till elbilar och batterier fram till 2030. Därifrån är det en bra bit ned till tvåan Daimler, som lovat investera omkring 427 miljarder kronor i elbilar.

På fjärde plats hittas den första amerikanska tillverkaren. Och det är inte Tesla utan Ford som lovat investeringar på 30 miljarder dollar, omkring 270 miljarder kronor.

Tesla hamnar i stället på åttonde plats med investeringar på knappt 220 miljarder kronor.

Att flera kinesiska tillverkare ser övergången till eldrift som en chans att etablera sig i Europa är tydligt och även där satsas det. Totalt 1 126 miljarder kronor investerar kinesiska tillverkare som SAIC, Great Wall Motors, BYD och Nio med flera tillsammans.

Volvo kvalar in på 21:a plats med investeringar på omkring 36 miljarder kronor

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!