Ionity vill dubbla antalet snabbladdare i Sverige i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 mar 2023

Laddnätverket Ionity har stora planer för expansion de närmsta åren. Fram till 2025 ska det byggas 7 000 snabbladdare med en effekt på upp till 350 kW runt om i Europa. Som en del i det planerar Ionity att dubblera antalet snabbladdare här i Sverige genom 12 nya stationer i år.

För det har Ionity gått samman med fastighetsbolaget Regio. Totalt kommer de 12 stationerna erbjuda 108 snabbladdare, ”från Skellefteå i norr till Karlskrona i söder”.

– Vi behöver samarbeta mellan olika branscher för att snabba på övergången till ett mer hållbart sätt att leva. Samarbetet med IONITY innebär inte bara en bättre service för våra hyresgäster och kunder, utan det bidrar även till att accelerera utbyggnaden av det svenska nätverket av snabbladdare, säger Eric Bergström som är vd för Regio och Partner Brunswick Real Estate.

Exakt var stationerna hamnar, men det beskrivs som strategiska platser som motorvägspåfarter. Ionity har idag stationer främst utmed motorvägar. Företaget har tidigare presenterat planer på att vilja etablera sig närmre städer.

Även de tolv nya stationerna uppges av Jan Haugen Ihle, ansvarig för norra Europa hos Ionity, bli en ”uppgradering av det befintliga laddnätverket längs motorvägarna”.

Men genom samarbetet med fastighetsbolaget Regio hamnar de förmodligen vid köpcentran i utkanter av städer.

– Genom samarbetet med Regio kommer förare att kunna ladda sin elbil under tiden de uträttar ett ärende i köpcentrumet samtidigt som vi förbättrar upplevelsen av elbilsresor på längre sträckor, säger Jan Haugen Ihle.

Ionity grundades 2017 av Volkswagen, Mercedes, BMW och Ford för att bygga ett nätverk av snabbladdare i Europa. Idag ingår även fler tillverkare som Hyundai och Kia. 2021 investerade amerikanska Blackrock, världens största kapitalförvaltare, nära fem miljarder kronor i Ionity. Tillsammans med de övriga delägare satsas 700 miljoner Euro, ungefär 7 miljarder kronor, på att bygga ut nätverket till 7 000 snabbladdare 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: